San Marino Sari Nagusia

San Marino Sari Nagusia, "Formula-1" klasetako auto lasterketen Munduko Txapelketaren etapa da. Jakina denez, 1981etik Italiak bere bi lurralde nagusietako bi sari jaso ditu. Bataren izena mailatik mailegatua izan zen, hau da, Italiako lurraldean alde guztietatik inguratuta, hau San Marino da. San Marino-ko lehen sari nagusia lasterketa amaitu zen. 1979an Munduko Txapelketan gertatu zen, Monza Italiako Sari Nagusiaren ostean.

Enzo eta Dino Ferrari izeneko ibilbidea

Horretarako, Imola, berrogeita hamarreko hamarkadan eraiki zuten. Baina "Formula-1" edukitzeko, San Marinoko Sari Nagusiko ibilbidea berreraiki egin zen eta ondo egin zen. Pilotuekin maitemindu zen pista hori basoekin estaltzen duen herrialdean zegoen. Korapiloak ditu, eta handik igotzen eta jaisten da.

Pista honetako pilotuen trebakuntza "Tamburello" txanda izan zen. Ondoren, oso lehergai eta abiadura handiko jaitsiera bat izan zen, "Toza" izenekoa. Aurrerapen konplexua izan zen Iparraldean ere, "Rivazza" izena eman zioten. 1994an Rubens Barrichello istripu larrian sartu zen.

Pista hau italiar zaleek maite dute eta "Ferrari" omenez jarraipena banderak gorriz apainduta dago beti. Orain Enzo eta Dino Ferrari omenez izendatzen da.

Imola atzean, ibilbidearen ospea, suntsipena ekartzen duena, oso sendo dago. Pilotuek zorrotz egin zuten eta, oro har, erregaiaren kontsumoa kontrolatu behar izan zuten.

Creepy 1994

Baina oraindik ere, "Imola" esaten dutenean, gertakari esanguratsuenak gogora ekartzen dira. Eta horietako bat "Hell Weekend" 1994koa izan zen. San Marinoko Sari Nagusiko Formula 1 lasterketaren beldurrik zoragarriena aurten ospatu zen, ekitaldi tragiko sorta oso bat gertatu zenean. Horrela, etapa honek izen hori eman zion.

Ostiralean hasi zen guztia, praktikan. Orduan, Rubens Barrichello-ren autoa mugan sartu zen. Orduan, autoa, pneumatikoen barrage sakatuz, piztu zen eta kolpe gogor baten piloa desagertu egin zen.

Larunbatean, sailkapeneko lasterketan, Roland Ratzenberger australiarrarekin kolpatu zen horman eta galdu egin zen. Villeneuve aldera gertatu zen.

Hurrengo egunean, Ayrton Senna, hiru aldiz munduko txapelduna izan zen, oso azkar egin zuen. Tamburello-k kontrola galdu zuen eta hormigoizko horman sartu zen. Hil zenean, helikoptero batek hartu zuen.

San Marino Sari Nagusia - 2006

2006an, "F-1" San Marino Sari Nagusiko lasterketetan aldaketa asko izan ziren. Horien artean garrantzitsuenak motor formula erabat berria zen, hiru litroko 10 zilindroko motorra 2,8 litroko V8-rekin ordezkatu baitzuten.

Urte berean, lasterketan zehar pneumatikoen ordezkapena debekatu egin zen. Arau hau sartu ondoren urtebete baino ez zen egin. Eta titulazioen formatua gaur egun ezagutzen dugunarengatik aldatu da. Hiru saio osatutako knockout sistema.

Ibilaldi autoetan Imolan, San Marinoko Grand Prix izenarekin, denboraldi horretako Europako zatia ireki zuen. Pilotu guztiek lehen lasterketa arrakastarik izan ez zutenek espero zuten San Marinoko "Formula-1" Sari Nagusiak txapelketan emaitzak aldatuko dituela.

Ferrari taldearen itxaropena zen. Eta pista irabazteko, Enzo eta Dino Ferrari izena daramatzatenak, bereziki horietako bat izan zen. Batez ere, txapeldun bihurtu zen, San Marinoko azken sari nagusia.

Eta orduan Michael Schumacherrek 66. postuan irabazi zuen bere ibilbidean, eta historian txapelketa bakarra izan zuen. Epe luzean, Schumacherrek eta Ferrariek arrakasta handia izan zuten.

2007 urteaz geroztik, San Marinoko txapelketa gelditu egin zen etapa honen joera baxua izan zela eta ibilbidearen konfigurazioa ia ez zuela automobil supermodernoak gainditu.

San Marinon, aisialdi programaz gain, museo interesgarri asko daude: banpiro museoa, bitxikeria museoa , Estatu Museoa , tortura museoa, arma museoa eta beste asko. et al.